Slimme steden als groeimarkt
You are here: Home \ Blog NL \ Slimme steden als groeimarkt
Slimme steden
29 January 2016 - 15:47, by , in Blog NL, No comments

Rond 1800 leefde slechts 2% van de wereldbevolking in steden. Nog in 1950 woonde minder dan 30% van de mensen wereldwijd in stedelijke gebieden, maar in 2008 was het aantal stadsbewoners al toegenomen tot de helft van de wereldbevolking. En deze trend zet door.

Urbanisatie

De verwachting is dat in 2021 het aantal mensen dat in een landelijke omgeving woont haar hoogtepunt zal hebben bereikt, waarna het zal afnemen. De stedelijke bevolking zal daarentegen blijven stijgen. Tussen nu en 2030 zullen stedelijke gebieden 1,2 miljard extra mensen erbij krijgen, wat neerkomt op de totale bevolking van India.
De versnellende verstedelijking vindt met name plaats in regio’s als Azië en Afrika maar ook in Europa en Nederland. De urbanisatie wordt niet alleen veroorzaakt door de natuurlijke groei van de bevolking, maar vooral doordat meer, zowel Nederlandse als buitenlandse, migranten zich in de steden vestigen.

Megacities

Steden zijn op zichzelf economische grootmachten geworden. In 2030 zullen 15 van de grootste 45 economieën steden zijn, waarvan de helft zich in Azië bevinden. De stad New York zal qua omvang van de economie de grootste zijn, met een Bruto Binnenlands Product (BBP) dat in 2030 groter zal zijn dan Spanje. Chinese steden als Guangzhou en Shenzhen zullen in 2030 lokale economieën zijn met een omvang van meer dan US$ 1 biljoen.

De groei van megacities (inwonertal boven 10 miljoen) is ronduit spectaculair. Kinshasa, de hoofdstad van de  Democratische Republiek Congo had in 1950 200.000 inwoners en zal in 2030 maar liefst 20 miljoen mensen tellen. Lagos in Nigeria groeit door naar 24 miljoen inwoners in 2030.

Groeistrategie

Politici en multinationals zullen in toenemende mate naar deze stadsstaten kijken, die vaak welvarender en diverser zijn dan hun ‘vaderland’. Als gevolg hiervan hanteren steeds meer bedrijven die een nieuwe markt willen betreden, een groeistrategie die focust op het stedelijk niveau in plaats van op landenniveau.

De megatrend van urbanisatie is van grote invloed op de strategie van bedrijven en beleggers en biedt zowel kansen als bedreigingen. De versnelde groei van de stedelijke populatie stelt hogere eisen aan de fysieke en digitale infrastructuur in en rondom de steden en zorgt ook bijvoorbeeld voor een grotere vraag naar schone energie, mobiliteit, dienstverlening in de zorg en veiligheid. Stedelijke ontwikkeling leidt tot nieuwe producten en diensten, er ontstaan nieuwe groepen consumenten die een vraag naar nieuwe producten genereren.

Slimme stedenbouw

Grote stedelijke gebieden staan voor de uitdaging om de groei in goede banen te leiden. De nadruk zal in de toekomst liggen op slimme stedenbouw: het beheersen van mobiliteit (minder autoverkeer, elektrisch vervoer), een betere afstemming van wonen en werken en optimaal gebruik maken van nieuwe technologieën om steden leefbaar en veilig te houden.

(Gebruikte bronnen: Top 100 city destinations, Euromonitor, 2016; iUrban, PWC, 2014; Bright lights, big cities, The Economist, 2015; Beleggen in de bouw van megasteden, FD, 2015. Indien u meer wilt weten over onze dienstverlening op dit gebied, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.)

About author:

Leave a Reply